Hoe maak je de juiste keuzes?

door | 15 juli 2016

Wat wil je graag doen maar durf je nog niet? Een van de vragen op de Groeikaarten van Platform Mindset, die we tijdens de coaching gebruiken.

Op het eerste gezicht gaat ‘durven’ hier om dingen die je nu nog niet doet, maar wel zou willen of misschien zou moeten. Maar ik wil je laten zien dat het andersom hetzelfde kan spelen. Durf je ook iets niet te doen?

Natuurlijk, doe gewoon datgene waar jij je goed bij voelt. Weet wat bij je past en wat niet. Makkelijk toch? Het kan zijn dat je zo in iets opgaat, dat je je eigen gevoel als het ware even vergeet. Bij een baantje bijvoorbeeld zet je misschien een tandje bij en wil je perse geen fouten maken. Niks mis mee, maar vergeet jezelf niet.

Niets doen is voor dummies, toch?

Toen ik zelf een jaar op 18 was, was ik altijd bezig. Niets doen was voor dummies. ’s Maandags op school kwam ik stiekem onder de lessen eerst even bij van mijn weekend vol werk, sport en sociale verplichtingen. En het lukte me volgens mij ook nog allemaal.

Onbewust zette ik een sterke kwaliteit van mezelf in om het allemaal vol te houden: doorzettingsvermogen. Aan de andere kant: iets opgeven voelde als falen. Hier had ik nog veel te leren.

Tijdens de coaching bij Stjoerkrêft kijken we altijd heel eerlijk naar wat goed gaat en wat nog niet. En vooral welke sterke kanten van jezelf jij kunt inzetten om datgene wat lastig is ‘bij te werken.’

Talent kan groeien, het is niet iets wat onbeweeglijk vaststaat.

Is het dan zo dat je dan alles ineens zou moeten kunnen? Wees gerust, daar gaat het niet om. Wel om eerlijk naar jezelf te kijken. Als je wilt, kun je veel. Samen kijken we wat jij zou willen (kunnen).

Ook wanneer je eigenlijk de accenten wilt verleggen; samen kijken we naar jouw planning en jouw manier van leren en maken we bijvoorbeeld een studieplan voor een bepaalde taak. Dit is ook durven; je gaat dingen anders organiseren met het doel er meer voor terug te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *