Zelf vertrouwen

door | 29 juni 2016

Zelf vertrouwen. Dat is iets wat je moet doen. Je bent misschien gewend om bevestiging te vragen; doe ik het wel goed? Ben ik eigenlijk wel goed genoeg? Als alles meezit is het vaak niet zo moeilijk, dan vinden we onszelf best wel leuk. Maar wat doe je bij een tegenslag? Misschien denk je: “Zie je nou wel. Ik kan het toch niet.”

Het is belangrijk om dan vanaf een afstandje naar jezelf en de situatie te kijken. Wat was vandaag mijn grootste fout en wat ga ik dus morgen anders doen?

Misschien zou je willen dat je voldeed aan de verwachtingen die je jezelf stelt. Maar dan maak je het voor jezelf tegelijkertijd ook erg lastig. Je bent per slot van rekening geen robot die simpelweg is bij te stellen.

Probeer te kijken naar hoe je echt bent en zeg tegen jezelf dat dit oké is. Daar begint zelf vertrouwen mee. Het is oké dat je de handstad niet kunt op commando of dat je woordjes Frans niet in één keer weet.

Natuurlijk, bij een tegenslag zit vaak ook gevoel. De een laat dit gemakkelijk zien en zit ergens mee, de ander verstopt het goed. Maar het zit er wel. Probeer ook te begrijpen hoe jij van binnen in elkaar zit. Geef jezelf zo nodig de tijd om er overheen te komen. Zet de radio lekker aan, ga met de hond lopen, bedenkt het maar. Morgen is er weer een dag.

Zelfvertrouwen begint met jezelf te vertrouwen. Je zult zien, dan kun je heel veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *